a
performance

Advturous | Z-Dec | Eyupto | Motorsiklet Çanta Ekipmanları

R1

Motosiklet tutkunlarını ilgilendiren bir konu olan motosiklet alım satım işlemleri dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları içeriyor. Alacağımız motosiklet geçmişte ne tür bir kazaya karıştı ya da aldığı hasar boyutu neydi gibi konuları araştırmak ve ilgili belgeleri tedarik etmek güvenli bir alışveriş sağlıyor.

İlk sorgulanması gereken ruhsat işlemlerinin doğru yapılıp yapılmadığıdır. Sonrasında motor bakımının düzenli yapıldığına dair bilgileri edinmek ve yetkili servis kayıtlarının sorgulamasını yapmak olacaktır.

Muayene sistemine girmiş bir araç gerekli tüm bakımları yaptırmak zorunda olduğundan muayenesi yapılmamış bir motoru satın almak doğru olmayacaktır. Tramer adı verilen sistem sayesinde hangi aracın nasıl bir kazaya karıştığı kolaylıkla öğrenilebiliyor. Bu kayıt sorgulanmalı ve belgelendirilmelidir.

İkinci el motorlarda gidon kısmının eğrilmiş olması olağan bir durumdur. Gözle görülür derecede olmasa da üzerine oturulduğunda hissedilebilir.

Bu yüzden deneme sürüşü yapabilme şansı varsa mutlaka yapılmalıdır. Ayrıca motorun en önemli parçası olan lastiklerin de daha önce değiştirilip değiştirilmediği mutlaka öğrenilmelidir.

Her ne kadar motorun markası, dış görünüşü önemliyse de buna aldanmadan belgeleri edinmek yerinde bir karar olur.

  • Şasi numarası kontrol edilmeli. Çoğu eski motorda şasi no yanlış yazılmış olabiliyor. Sıfır yerine O harfi gibi..
  • Lastikler bitmiş ise fiyatta pazarlık yapılmalıdır. Sıfır lastik fiyatları pahalıdır.
  • Egzoz borularında çürük veya yırtık var mı? İleride muayenede kalmanıza ve masrafa neden olur.
  • Zincir durumu nasıl? Çok boşluk varsa yeni zincir gerekebilir.
  • Km kontrolünü yaparken muayene km si ile karşılaştırın. 4 senedir 2 bin km yapmış bir motor biraz şüphelidir.
  • Değişen parça veya boya var mı?
  • Motoru dinleyin, çalışırken tıkırtı veya garip sesler geliyor mu?
  • Motosikletin gaz yemesi nasıl?
  • Motoru kullanırken elinizi bıraktığınızda sağa sola çekme yapıyorsa ön çatallarda işlem vardır. Büyük ihtimal motor daha önce kaza geçirmiştir.
  • Amortisör yağ keçelerini kontrol edin. Yağ kaçırıyorsa motor çok zor kullanılmıştır.
  • Motor bloğunda yağ izleri var mı? Terleme var ise motor yorgun bir motordur.
  • Eğer motor eski ise özel bir motosiklet ustasına götürür baktırmanızda fayda vardır.

Kaç Km den Sonra Motor Alınmaz

Motor ne kadar km yol kat ederse yıpranma payı bir o kadar artar. İkinci el alımda motorun bu özelliğine dikkat edilmeli ve mümkünse 30 bin km’yi aşan durumlarda satın alma işlemi gerçekleştirilmemelidir.

Her araç için olmasa da model ve markaya bağlı olarak ortalama 15 ile 30 bin km arası alımı kabul edilir olup fazlasında riske girmek söz konusu olacaktır.

Bakımı yapılmış ve iyi bir marka motorda 50 bin km’ye kadar alınabileceğini söylemek yanlış olmaz. Motorun ömrünü belirleyecek olan kaç kilometre kat ettiğinin yanında daha önce kullananın özenle bakmış olmasıdır.

Ömrünü tamamlamış bir motorda sürüş anında rahatsız edici ıslık çalıyormuş gibi sesler duyulur. Böyle bir alışverişten uzak durulmalıdır.

Sıfır Motosiklet Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Motosiklet kullanmak kimileri için bir tutkuyken kimileri için hayatı kolaylaştıracak bir ulaşım aracı amacını taşıyor. Her ne amaçla olursa olsun önemli miktarda para harcanarak sahip olunduğu için de satın alırken dikkat edilmesi gereken birkaç hususu önemli kılıyor;

  • Doğru bir sürüş için görevi yadsınamaz olan aynalar mutlaka satın alma aşamasında kontrol edilmeli. Doğru takımı yapılmamış aynanın sağlıklı sürüş vermesi beklenemez.
  • Gidonun doğru monte edilip edilmediği mutlaka kontrol edilmeli.
  • Fren manetlerinin sağlıklı çalıştığından emin olmalı ve fren sıkıldığında duruşun sağlandığı görülmeli.
  • Sinyal verme lambalarında oluşabilecek herhangi bir sorun kazaya sebebiyet verebilir ve bu durumun önüne geçilmesi için de sinyal sisteminde herhangi bir sorun olmadığı kontrol edilmeli. Aynı şekilde kornanın da problemsiz çalışması gerekir.

Sıfır motor alımda bu detaylardan herhangi birinde bir sorun ile karşılaşılırsa yetkili servis ile irtibata geçilmeli ve sorun giderilmelidir.

2. El Motor Alırken Yapılan İşlemler

Satın alma işlemlerinde 2.el motor tercih ediliyorsa yasal açıdan uygulanması gereken birkaç prosedür var. Dikkat edilmesi gereken noktalar özenle yapıldığında satışı yapılan motor hakkında bir problem çıkması çok da ihtimal dahilinde değildir. Öncelikle plakadan kaza geçirip geçirmediği sorgulatılır.

Değişen parçalar, hasar boyutu gibi tüm detaylar öğrenilir. Sonrasında motor şase numarasından çalıntı araç olup olmadığı sorgulatılır.

Sorgulama işlemleri bitirilince vergi borcu var ise ödenir ve trafik cezasına hükmedilmiş ise karşılanır. Son aşama olarak da notere giderek satış işlemi gerçekleştirilir.

Post a Comment

GRANDPRIX

Size Özel Kaliteli Çantlar Üretiyoruz.Advturous Ailesi

instagram

İLETİŞİM BİLGİLERİ

Pazartesi-Cumartesi: 9:30 / 19: Satuday: 10am to 2pm
Barbaros Hayrettinpaşa, Eski Edirne Asf. No:310, 34250 Gaziosmanpaşa/İstanbul
+905357176612
info@advturous.com sparis@advturous.com